donderdag 27 oktober 2011

Tips & Trucs: Stempels

Met ingang van vandaag plaatsen we iedere week leuke tips & trucs die van pas kunnen komen bij het uitoefenen van jullie hobby. Wat voor de één vanzelfsprekend is en al jaren bekend, hoort de ander pas voor het eerst en gaat er een wereld open. Wij krijgen in de winkel natuurlijk veel vragen en ook tijdens de workshops merken we dat bepaalde technieken of materialen soms wat meer uitleg nodig hebben. Dat is dus de reden waarom we wekelijks wat dieper ingaan op een bepaalde techniek of een bepaald artikel. Soms alleen tekst met wat foto's een andere keer misschien met een filmpje of een link naar een website van een leverancier. Als je zelf tips hebt over het onderwerp dat we die week behandelen, laat ze dan gezellig achter in het reactieveld!

We trappen deze Tips & Trucs af met een beschrijving van de (meest gangbare) verschillende soorten stempels die er te koop zijn.

Je ziet ze overal voorbij komen, kreten als mounted, unmounted, clear stamps, rubberstempels. Speciaal voor diegene die door de bomen het (stempel)bos niet meer zien, hebben we het een en ander over stempels op een rijtjes gezet.

Rubberstempels
Houten stempels zijn rubberstempels gemonteerd met een foamlaag op een houten blok. Dit wordt ook wel "mounted" genoemd. Deze stempels zijn kant en klaar voor gebruik. Als gesproken of geschreven wordt over woodblock stamps. Dan worden daarmee ook deze stempels gebruikt.
Voorbeelden van houten stempels die wij in onze winkel verkopen zijn bijvoorbeeld de stempels van Hero Arts, Different Colours, Forever Friends, Inky Antics, Penny Black. En nog veel meer, kijk maar eens in de webshop.
Houten stempel van Hero Arts (mounted)
Unmounted stempels zijn 'kale' rubber stempels die u voor gebruik eerst zelf moet voorzien van EZ-foam of cling mount. Deze foam / cling mount is bij ons in de winkel te koop.

Nadat je de stempels hebt voorzien van een laagje foam kun je ze op een acrylblok gebruiken. Let er op dat je bij het knippen van de foam een oude schaar of een teflon schaar gebruikt, de lijmlaag van de foam is nogal agressief en lastig te verwijderen.

De mini world serie van Magnolia (You are so special)
is een voorbeeld van stempels die unmounted worden verkocht (dit geldt niet voor de reguliere Magnolia stempels, deze zijn allemaal mounted!!!).
Stempels uit de mini world zijn unmounted
Mounted (cling mount) stempels zijn stempels die voorzien zijn van een foamlaag zodat u ze direct op een acrylblok kunt aanbrengen. De bekende Magnolia stempels zijn rubberstempels en worden per "mounted" verkocht. U hoeft deze dus niet meer te voorzien van een foam laag en ze kunnen direct op een acrylblok worden aangebracht.
Alle Magnolia stempels koopt u mounted
Rubberstempels kunt u met vrijwel elke soort stempelinkt gebruiken. Voor de verschillende soorten inkt uit ons assortiment, klik hier.

Rubberstempels maakt u na gebruik het beste weer schoon met speciale stempelcleaner, maar u kunt bijvoorbeeld ook babydoekjes (bij voorkeur zonder olie) gebruiken.

Clear stamps
Clear stamps zijn transparante stempels. De betere soorten zijn gemaakt van Photo-Polymeer, de goedkopere soorten meestal van siliconen.

Clear stamps kun je zo uit de verpakking op een acrylblok aanbrengen. Het voordeel van clear stamp is dat je doordat de stempel transparant is, precies kunt zien waar je stempelt.
Voor ons assortiment clear stamps, klik hier.
Een set clear stamps
Clear stamps zijn wel gevoeliger voor stoffen in bepaalde stempelinkten en cleaners. Met name Stazon (een oplosmiddelhoudende stempelinkt) is na gebruik meestal niet te verwijderen van een clear stamp. Dit heeft geen invloed op het stempelresultaat. We raden het af om Stazon cleaner te gebruiken om een clear stamp schoon te maken want deze cleaner kan het materiaal van de stempel aantasten.

Voor alle soorten stempels (rubber en clear) geldt dat je het beste eerst een stempel 'droog' moet stempelen en daarna pas schoonmaakt. Wanneer een clear stamp of EZ-mount stempel niet meer blijft kleven aan een acrylblok dan komt dat meestal omdat er vuil op zit. Maak in dat geval de foamlaag of achterzijde van de clearstamp en je acrylblok goed schoon.

Tot zover de eerste editie van Tips & Trucs.
Volgende week behandelen we weer een ander thema!

10 opmerkingen:

 1. leuk zeg :)
  zelf gebruik ik altijd magnolia`s die gemound zijn, maar heb zeker ook stempels gehad die niet gemound waren! clearstamps gebruik alleen als tekst

  Liefs,
  Patricia

  BeantwoordenVerwijderen
 2. hallo mariska
  wat fijn dat jullie starten met allerlei tips en er zal zeker dingen bijzitten waar ik weer wat van kan leren:-))
  groetjes van corry

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat leuk deze nieuwe tips en trucs. Goed initiatief.
  Groeten Aartje

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Unmounted stempels zijn 'kale' rubber stempels die u voor gebruik eerst zelf moet voorzien van EZ-foam of cling mount. Deze foam / cling mount is bij ons in de winkel te koop.

  Nadat je de stempels hebt voorzien van een laagje foam kun je ze op een acrylblok gebruiken. Let er op dat je bij het knippen van de foam een oude schaar of een teflon schaar gebruikt, de lijmlaag van de foam is nogal agressief en lastig te verwijderen.

  Super bovenstaande wist ik dus echt niet dus blijf vooral veel tips geven. Dank jullie wel hier voor.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hallo allemaal,

  Tips zijn natuurlijk van harte welkom en wil je eens heerlijk aan de stempel en het allemaal eens uittesten....kom dan naar 1 van de workshops *spelen met inkt* die geef ik bij Marlous in de winkel. (aanmelden/info via de winkel)
  Ik stempel zelf al jaren en kan er heel wat over vertellen....

  Wil ook iets aanvullen hier:
  Tim Holtz heeft een speciale schaar(teflon) die geschikt is om juist die plaklaag door te knippen. En heb je die nu net niet in huis, gebruik dan sticker verwijderaar om je schaar weer super schoon te maken na het knippen.

  Heel veel plezier op stempelgebied allemaal ;o)

  Warme groetjes,
  Anita

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat fijn al die tips en technieken. Daar zal ik vast weer wat van leren.
  Maar maak je nu de achterkant van een clearstempel nu ook schoon met billendoekjes als deze niet meer wil blijven plakken op je clearblok?

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ja, inderdaad kun je de achterkant ook schoonmaken met een billendoekje. Een clear stempel blijft niet meer plakken omdat er vuil op zit, stof, embossingpoeder, etc.. Je kunt ook gewoon water en afwasmiddel gebruiken (let op, alleen voor het stof en vuil, de stempelinkt krijg je hiermee niet altijd schoon)en hij plakt weer. Weet je nog die plakplaatjes die je gebruikte als kind aan de binnenkant van de autoruit? Die plakte op een gegeven moment ook niet meer maar als je ze even afspoelde, waren ze weer als nieuw en plakte ze weer goed.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat een leuke serie Mariska!!!
  Groetjes hennie.

  BeantwoordenVerwijderen

Disclaimer

Alle creatieve handelingen die u uitvoert naar aanleiding van informatie op onze website zijn geheel voor eigen risico. Doeading is niet aansprakelijk voor eventuele schades die voortvloeien uit door uzelf uitgevoerde handelingen die op ons blog worden beschreven.