donderdag 10 november 2011

Tips & Trucs: onderhoud van ponsen

Wij knutselaars hebben er allemaal wel één of meer in huis: ponsen of zoals de Amerikanen zeggen: punches. Het kan gebeuren dat een pons na verloop van tijd niet meer zo soepel ponst als toen je hem kocht. Om nou te voorkomen dat jullie allemaal de W40 uit de werkplaats of schuur van je man halen om de pons te “smeren” en er vervolgens achter te komen dat het ook makkelijker en vooral schoner en veel beter kan, staat vandaag in de Tips & Trucs het onderhoud van de ponsen centraal. Deze tips kun je gebruiken voor alle soorten ponsen: randponsen, figuurponsen, hoekponsen, etc.etc.
 1. Zorg er eerst voor dat er geen papierresten meer tussen de snijvlakken zitten. 
 2. Daarna neem je een zachte doek met een klein beetje stickerreiniger en daar maak je zachtjes het metalen deel van de pons mee schoon. Het komt namelijk weleens voor dat je door papier heen ponst dat al is vastgeplakt met bijvoorbeeld dubbelzijdig tape en dat kan ervoor zorgen dat er restjes lijm aan je pons hechten. Met de stickerverwijderaar kun je deze restjes verwijderen.
 3. Als je dat gedaan hebt, neem je een stukje aluminiumfolie, zo groot als je pons. Je ponst een aantal keer (niet overdrijven!!!) door het aluminiumfolie en probeert daarna met papier of je pons al scherper is. Is hij nog niet scherp genoeg doe het dan nog een aantal keer. 
 4. Heb je een hele botte pons en werkt het aluminiumfolie niet, dan zou je kunnen proberen te ponsen door een stukje heel fijn schuurpapier (zorg ervoor dat het schuurpapier niet te dik is en doe dit beslist niet al te vaak, 1 of 2 keer is voldoende!).
Naast het scherp houden is het ook belangrijk dat je pons soepel blijft. Kijk dan niet in de schuur of ren niet meteen naar de doe-het-zelf winkel voor smeermiddelen maar pons een aantal keer door een stukje bakpapier (wax paper). Bakpapier is namelijk voorzien van een klein vetlaagje dat er voor zorgt dat je pons weer soepel wordt. Het voordeel van bakpapier is dat je pons lekker schoon blijft en geen vetresten achterlaat op je papier. 
Dames, ik hoop dat jullie weer wat aan deze tips hebben. Heb je suggesties, vragen of opmerkingen, schroom dan niet om een reactie achter te laten!

15 opmerkingen:

 1. Wat een goede tip, zal het zeker gaan gebruiken, om de ponsen in goede conditie te houden.

  Groetjes Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Die van de aluminiumfolie kon ik al, maar met de tip van schuurpapiertje en bakpapier kon ik nog niet, dus weer wat bijgeleerd. Dank jullie wel voor deze tips.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. super, ik heb al eens een pons verprutst door met smeermiddel te werken en nu alleen nog maar vetvlekken op mijn creaties krijg!!

  groetjes marjolein

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een goeie tips!!! Had toevallig gister net een takjespons in m'n handen waarvan ik dacht: mmmm jij ga ook niet al te soepel meer... dus hartstikke bedankt, ga het even uitproberen!!

  gr. arjette.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. bedankt voor deze handige tips.

  groetjes
  Marianne

  BeantwoordenVerwijderen
 6. nou hartstikke gaaf dat je deze tip met ons wilt delen,schrijf het gauw op in mijn ''werkboekje''
  hartestikke bedankt!
  groetjes van corry

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Handig de tips bedankt voor het plaatsen.

  Groetjes Kitty

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi Marlous, bedankt hoor, altijd fijn om zulks handige tips te krijgen. Groetjes, Frea

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Super tip, ga ze allemaal bundelen opslaan en bewaren in word.
  Gr Lia

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Bedankt voor de handige tips!

  Lieve groetjes Eef

  BeantwoordenVerwijderen
 11. En wat als dit allemaal niet helpt?

  ik heb een paar Martha Stewart ponsen, die het na enkele malen gebruik niet meer doen. De tips die hier staan zijn allemaal al uitgeprobeerd. 't Probleem is dat wanneer ik de pons in mijn papier druk, het niet helemaal uitgesneden geraakt en het papier blijft dan vastzitten, zodat ik het er moet vantussen scheuren.
  Echt niet leuk als je zoveel geld uitgegeven hebt aan de dure ponsen, die daar nu maar in de kast liggen.
  Ik hoop op nog een extra tip.
  Groetjes,
  Carla

  BeantwoordenVerwijderen
 12. @Carla: bij het werken met een pons van Martha Stewart is dat belangrijk dat je de pons neerlegt op tafel en deze dan bedient. Dus pak niet de pons beet en knijpen met enkel je handen maar de pons echt plat op een harde ondergrond neerleggen en de bovenste "hendel" naar beneden duwen. Zelf leg ik mijn Martha Stewart pons op tafel en leg mijn papier er tussen. Dan ga ik staan en druk de pons in. Hopelijk kun je hier iets mee!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Bedankt voor de tips, die van aluminiumfolie kende ik ook al, de andere niet.

  @Carla, ik weet niet welke pons je hebt van MS, maar mij werd bij het kopen op een beurs erbij gezegd dat je niet al te dik papier moest gebruiken omdat er nogal veel fijne stukjes uitgeponst moesten worden.
  Dus misschien heb jij dit ook.
  En anders eens contact opnemen met de winkelier waar je ze gekocht hebt, want het lijkt me inderdaad niet de bedoeling dat ze het na een paar keer al niet meer goed doen

  BeantwoordenVerwijderen

Disclaimer

Alle creatieve handelingen die u uitvoert naar aanleiding van informatie op onze website zijn geheel voor eigen risico. Doeading is niet aansprakelijk voor eventuele schades die voortvloeien uit door uzelf uitgevoerde handelingen die op ons blog worden beschreven.